mars 8, 2023

Det er i dag 8. mars – Kvinnedagen – og jeg vil dedikere den til det flotteste (kvinne)yrke jeg vet om!

Hver tidsepoke har sine kampsaker. Hver tid har sitt fokus. Der kvinner har vist kraft og stått på barrikaden for retten til å stemme og velge yrke (verdier som stort sett er en selvfølge i Norge i dag), så aner jeg en ny tid i anmarsj. En kamp for de verdiene som ikke handler om effektivitet eller økonomisk trygghet, men om graviditet og fødsel. Debatten rundt Haukeland universitetssjukehus og deres plan om å sende fødekvinner hjem etter seks til åtte timer etter fødsel skaper engasjement.

Likelønn for likt (verdi)arbeid

Nå er ikke den saken helt unik. Jordmødre og fødeklinikker har vel aldri vært av høy (økonomisk) prioritet. Når suksess måles i hva man kan vise til av umiddelbare resultater (antall vellykkede operasjoner, reduksjon i sykefravær, innsparte kroner og øre) så kommer jordmødre til kort…for deres jobb, deres tilstedeværelse kan ikke måles i umiddelbare resultat (med unntak av antall fødsler).

Så er jo spørsmålet; skal alt virkelig kunne måles i et Excel skjema?

8 mars 2018
Bilder fra da jeg gikk gravid og fødte mitt 5 barn høsten 2017, hjemme i det trygge og kjente, med jordmødre tilstede.

Dette er min personlige HYLLEST til det vakreste og kanskje viktigste kvinneyrket; jordmødre!

Jordmødres kunnskap og erfaring om kvinnekroppen, kvinnehelse, om kombinasjonen av de fysiske endringer med de psykiske endringene (og utfordringene) som alle gravide, fødende og nybakte mødre møter. Noen ganger i ren lykke. Andre ganger i dyp sorg og fortvilelse. For ingen kvinne er helt lik!
Og jordmor møter oss alle; hun som ufrivillig ble gravid da hun var 16 år. Uten fast kjæreste. Med frykten for fremtiden og skammen.
Hun som har valgt å bli alenemor i en alder av 45, fordi hun ikke fant «drømmemannen» men dypt og inderlig ønsket seg et barn, og nå opplever frykten for om hun vil klare det, hva som vil skje med karrieren og det livet hun er vant med.

Uante konsekvenser

Jordmor møter de godt forberedte foreldrene på fødestua som har pakket bagen klar uker i forveien men som blir overrasket og i sjokk over et plutselig hastekeisersnitt. Og hun møter henne som kommer alene… fordi hun ikke har noen annen…

Å lese artikler i dag, 8 mars, om hvordan fødeavdelinger nedprioriteres er å lese om et kvinneyrker som ikke får den respekt og de ressurser den fortjener. Og resultatet? Vel, det kan vi kanskje aldri helt måle men det krever ikke mye fantasi å forestille seg hvilken konsekvens det kan ha for mange nye mødre som brått befinner seg i en ny livsfase INGEN kan forberede de på, før de står der men babyen i armen. For uansett hvor mye likestilling står på den politiske agenda, så er det fortsatt vi kvinner som føder!

Så kjære alle jordmødre – gratulerer med dagen. 

Denne artikkelen ble skrevet og første gang publisert 8. mars 2018.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}