oktober 8, 2021

Da jeg var liten så skulle jeg ønske foreldrene mine var skilt så jeg kunne bo to steder. Jeg misunnet venninner som hadde skilte foreldre. Tenk å få reise mellom to steder. Ha to senger. Tenk å kunne få oppleve to steder, samtidig! Drømmen var å ha to hjem. (Se videoen under så skjønner du hvorfor;) Og det er kanskje ikke slik du tror).

Den drømmen jeg hadde som liten har jeg vært heldig å få leve ut som voksen. Siden jeg flyttet hjemmefra som 19-åring har jeg rukket å bo under 17 ulike tak, fordelt på 4 land. Nå er ikke det en livssituasjon som passer alle, så min intensjon handler overhode ikke om å forherlige det å flytte rundt(!) Det handler isteden om et av mine favoritt uttrykk – Perspektiv.

Kanskje du tror… er sannheten, men hva om det bare er de skrevne og uskrevne reglene der du bor?

Vi blir alle, mye mer enn vi er klar over, påvirket av det vi har rundt oss. Nærmiljøet, venner, naboer, skolen. Det starter med de vi vokser opp sammen med. Det fortsetter gjennom skolen, ungdomstiden, studietiden, stedet vi velger å bosette oss.

I ethvert stort eller lite samfunn så er det et sett skrevne og enda flere uskrevne regler. De former oss og former hva det er vi selv mener er våre egne verdier. Hva er akseptert? Hva er ikke greit? Hva må til for å bli inkludert? Hva er regnet som suksess? Og når er du evt “en som ikke får det til”? Alt dette, og mye mer, gjelder uansett hvor du er. Det er bare litt ulikt fra sted til sted.

Så når vi forblir ett sted, geografisk, gjennom hele livet, så er det så mye vi går rundt og tror er sannheten, når det kanskje bare er ett av mange perspektiv.

Det finnes så mye bra med Norge, som vi ikke engang er klar over fordi vi ikke har kjent eller vet om noe annet. Og det finnes mye bra å hente andre steder, verdier som jeg ønsker å ta med meg hit. Som det å hilse på folk du går forbi, selv om du ikke kjenner de fra før.

Når vi går i det samme, år etter år, så kan det på den ene siden være trygt. Som å navigere i kjent terreng, dog i en boks. Hva om den boksen bli litt liten…?

Må vi alle flytte og bo flere steder?

Nei overhode ikke. Å oppsøke flere perspektiver kan gjøres fra egen stue:

  • Følge inspirerende mennesker
  • Lese bøker som gir ny innsikt
  • Se et spennende intervju
  • Ta et kurs
  • Oppsøke nye miljøer
  • Reise bort en tid, til et sted som er ukjent og noe annerledes enn det kjente hjemme

Uansett hva du gjør, så vil det du velger, på hver sin måte, kunne gi deg nye perspektiv, nye sannheter. Og med det kommer opplevelsen av å ha flere valg. Du har et valg!
Hva velger du da?

For når du tar valg, så er det ikke sikkert det blir applaudert av de rundt deg. Kanskje vil du få kritikk. Noen kan til og med bli sinte eller såret eller redde på dine vegne. Det betyr ikke at valget nødvendigvis er feil.

For det er aldri for sent å finne sin egen vei. Det som er rett for deg!
Og for å finne den veien må vi noen ganger gå ut av det kjente og kjære, trå utenfor boksen vi er en del av, og våge å være en fremmed for en liten stund.

Håper videoen over gave deg noen nye tanker og perspektiv.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}