januar 3, 2018

Med blanke ark og fargestifter.
Det er sånn jeg føler det hvert nye år. Nytt år! De to ordene sammen = mulighet. En mulighet til å gjøre ting annerledes, bedre, smartere.

Som å velge riktig!

Og med å velge riktig så mener jeg ikke i henhold til lover, regler eller forventninger, men å velge riktig så det jeg velger er i tråd med det jeg ønsker for dette året. I tråd med hvem jeg vil være dette året. Hva jeg vil føle.

med blanke ark

Hvis jeg spør deg; hva er viktigst for deg i 2018, hva svarer du?

Jeg er nysgjerrig på hva som virkelig er viktigst for deg. Ikke bare hva du vil få unna eller få til men hvordan du vil ha det. Hva du vil føle i år.

Mål og visjoner er gull. Vi trenger mål for å kunne navigere. Det rare er da hvor vanskelig det ofte er å sette seg mål som faktisk blir gjennomført. For det er mye du vil, mye som hadde vært fint, men hvor viktige er de målene for deg?

I samtaler med kunder så er mål alltid i fokus. Hva vil du oppnå? Men det første svaret er sjeldent det vi lager en plan utfra. Det trengs flere spørsmål. “Hva vil du oppnå?” må følges opp med “Hvorfor vil du dette?” Eller “Hvorfor er dette viktig for deg?”

Hvis vi ikke vet hvorfor så blir målet diffust og umotiverende, uansett hvor spesifikt det er skrevet ned.

Tweet det videre om du er enig:)

Hvis vi ikke vet hvorfor så blir målet diffust og umotiverende, uansett hvor spesifikt det er skrevet ned. Share on X

 

Hvorfor når vi ikke målene vi setter oss?

For noen år tilbake ble jeg bedt om å sette meg et stort, hårete mål. Jeg ante ikke hva jeg skulle skrive ned. Det kom ingen oppfølgings spørsmål. Jeg hadde ikke et hvorfor. Så jeg satte et stort, hårete mål som så fint ut på papiret. Det ble selvsagt aldri oppnådd. Ikke fordi det var for stort, og hårete, men fordi jeg overhode ikke hadde noen ekte motivasjon bak målet. Ingen verdi som støttet. Dermed ble målet stående alene, på blanke ark med grå farge.

Da jeg jobbet på et treningssenter så var dette veldig synlig, spesielt i januar. Alle som kom inn og tegnet medlemskap, fulle timer i salene og ventetid på apparatene. Det varte kun noen uker. Så falt folk ifra. Målet var å komme i form eller gå ned i vekt, men de færreste hadde knyttet målet opp mot en større og viktigere verdi for de selv. Eller tenkt igjennom hva de ønsker å føle ved å sette disse målene.

Hva vil du skrive på dine blanke ark?

Hva vil du føle i år?
Det kan høres litt klein ut på norsk. Følelser er greit når vi snakker om å være glad, sint, lykkelig, frustrert opp mot en situasjon, og da helst som en reaksjon på en situasjon. “Jeg er fornøyd med resultatet” eller “Jeg var så irritert tidligere i dag!” Men når vi skal si hva vi ønsker å føle i dag, denne måneden eller dette året, så blir det litt mer vanskelig. Det krever mer dypdykk i egne verdier og at vi våger å være enda mer sanne mot oss selv.

Så hva er den følelsen du ønsker mest i år? Glad? Ro på innsiden? Trygg? Seier? Beundring? Takknemlighet? Hva trenger du?

skriv ned det du vil

Så ofte ser jeg målene komme før hvorfor og følelsen, uten en intensjon. Vi stuper ned i listen av gjøremål i den tro at det vil gi oss noe. Men dette noe har vi glemt å definere. Så vi fortsetter å jage etter å bare prestere. Flere navn på listen. Flere kunder. Flere likes på Facebook. Flere følgere på Instagram. Flere kurs. Flere ytre seiere. Vi jager, uten helt å vite hva vi jager eller når vi kan stoppe.

De som forble på treningssenteret utover våren og ble sterkere, i bedre form eller gikk ned de kiloene, oppnådde ikke dette pga målene alene men fordi de visste sitt hvorfor. De søkte å oppnå en følelse, og treningen gav de den følelsen. Den følelsen var viktigere enn følelsen når de lot være å trene.

Sammenfaller målet og følelsen?

Spør deg selv; vil det målet jeg har satt meg gi meg denne følelsen jeg ønsker?

Hvis svaret er ja, så er det bare å kjøre på! Er svaret nei, så spør; hva må jeg gjøre og endre for å kunne skape den følelsen?

Vi har et noe begrenset følelsesvokabular på norsk, så kanskje må du utvide med flere ord. Ønsker du å kjenne følelsen av mestring i år, hva betyr det for deg? Og hvordan skape for deg selv den følelsen? Om det du søker er følelsen av å lykkes, hva vil det si å lykkes? Hvordan kjennes det ut, for deg, å lykkes?

Å skrive om og justere mål og visjoner kan være smart. Kanskje noen ganger sårt og ubehagelig (for du vil jo ikke gi opp drømmen eller fremstå som om du har feilet), men skal du oppnå noe som helst og ikke bare jage i blinde, så kan det være helt nødvendig. Det vil gjøre fokuset ditt tydeligere.

Du har fått utlevert et helt nytt år, som et blankt ark. Velg fargestifter med omhu.

ps Bruk Dagsplanleggeren som en hjelp til å holde fokus på det du ønsker og den du vil være for å komme dit. Du finner den her.

 

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}