august 28, 2020

Hvem har irritert eller provosert deg de siste 24 timene?

Når vi snakker om en god lærer, så tenker vi gjerne på favoritt læreren fra ungdomsskolen, eller en mentor vi har hatt som voksen. Kanskje en lærer du har fulgt via et online kurs eller en tidligere sjefen din. Men den beste læreren er ikke den mest innlysende. Og absolutt ikke favoritten.

Den beste læreren er gjerne den eller de som trigger noe i deg. Som gjør deg irritert. Kanskje til og med provosert.

Det irriterer og provoserer

Vi har vært der alle sammen. Vi møter på mennesker som gjør noe med oss. Som gjør oss frustrert. Og det rare er…

Når vi kjenner oss stresset og presset, så kan det faktisk lindre litt hvis vi kan peke finger mot et annet menneske.

Du vet når du feks sitter med en krevende oppgave, som ikke engang er spesielt morsom. Og så kommer den mailen! Den mailen med et krav eller et spørsmål som gjør at du må fokusere på nok en ting som du egentlig føler du ikke orker eller har tid til akkurat nå.

Det trykket som har bygd seg opp hos deg, kan slippe løs på denne andre personen. Selv om denne personen ikke engang er klar over det.

En finger mot en annen, er fire fingre mot deg selv.

Når du peker finger mot en annen person, så peker du samtidig fire fingre mot deg selv.
Det handler ikke om den andre personen.
Det handler ikke om ordlyden i den mailen.
Det handler om deg. Om hvordan du har prioritert dagen din, tiden din, oppgavene dine.

“Jo men jeg tar jo ansvar for meg selv”

Jeg har snakket om dette før, om å ta 100% ansvar for oss selv. Det er lettere sagt enn gjort. Det jeg har oppdaget er at denne irritasjonen er ikke nødvendigvis knyttet opp mot én person eller én ordlyd. Den er knyttet opp mot hvilken sinnstilstand du er i.

Du peker ikke finger når du er i ro og i vater. Du peker når du er stresset, når du oppdager at du kanskje har tatt på deg litt for mye (kanskje sagt mer ja enn nei), når du har forsøkt å gjøre alle oppgavene på listen din samtidig, istedenfor å prioritere en og en ting. Det er da du tillater deg å bli irritert, sint og kanskje sier noe om en annen som ikke er rett.

La deg inspirere – og ta det i bruk

Det er fint å la oss inspirere av alle de vi normalt sier er de beste lærerne. Inspirasjon er viktig. Læring er viktig. Spørsmålet er bare om vi tar denne læringen i bruk…

Når du opplever å havne situasjoner der du kjenner du blir (unødig) stresset, så husk: du har selv valgt dette. Du har selv valgt å åpne den mailen mens du egentlig satt med noe helt annet. Du har selv valgt å sette en tidsfrist som kanskje ikke var nødvendige. Du har selv valgt å prioritere gjennom dagen.

Dette er ikke ment som noe pekefinger mot deg. For vi gjør dette alle sammen. Det er naturlig. Vi er bare mennesker. Men det er lov å si unnskyld, å ta det ansvaret.

For de menneskene som virkelig kan lære oss noe om oss selv er de som får frem sinnet, som gir oss så inderlig lyst til å peke finger. For de forteller noe om oss selv som vi kanskje ikke er klar over, eller ønsker å vedkjenne oss. Men ved å bli bevisst, så kan vi endre.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}