november 22, 2019

Jeg satt i tannlegestolen her om dagen. Ikke akkurat en favoritt-syssel. Men noen ting må bare gjøres;) Det fine med tannlegekontoret er at de har plakater rundt om med sitater fra Harry Potter.

Nå er jeg veldig lite opptatt av Harry Potter, men det som traff øyet var selve sitatet (fritt oversatt, slik jeg husker det):

Du er den du er den du er, ikke basert på det potensialet du har eller det du kan. Du er den du er pga de valg du har tatt.

Du er den du er, ikke basert på alt du kan!

Selv om nettopp det er lett å tro. Vi definerer oss selv (og andre) basert på hva vi kan, eller ikke kan. Det er som å spille av en gammel, kjent låt, på en gammel og egentlig utgått kassettspiller… (lytt til podcast episoden over så skjønner du hva jeg mener).

Vi snakker gjerne om potensiale. Jeg vet iallfall at jeg gjør det:) jeg liker ordet potensiale. Og i så mange sammenhenger har jeg jobbet med mennesker med et enormt potensiale. Det er bare en store hake…. potensiale er kun en visjon om noe du kan, potensielt bli eller oppnå. Det er ikke hvem du er.

Du er den du er, basert på de valg du har tatt!

Her gjør vi alle ofte en feil. Vi tenker at valg handler om hva vi kan gjøre akkurat her og nå. “Ja men jeg kan ikke … akkurat nå fordi…“.

Du kan ikke nødvendigvis gjøre så mye med situasjonen du står i akkurat nå. Du kan kanskje ikke slutte i en jobb du mistrives i, akkurat i dag. Eller få bedriften din til å gjøre brak-suksess sånn over natta. Det er mye du ikke kan velge å gjøre eller være akkurat i dag, fordi det er ikke alt du kan ha kontroll over.

Du kan ikke ha kontroll på…

… menneskene rundt deg. Både dine nærmeste men også alle de du tilfeldig møter i løpet av en dag. På bussen. I en kø på butikken. Mens du venter på noen eller noe. Du kan ikke, og skal ikke ha kontroll hverken på andres følelser eller reaksjoner. Men å la andre styre deg, i form av dine reaksjoner på det andre gjør eller sier, er ditt valg.

For det du har kontroll over er…

…hva du tenker om en situasjon, om deg selv, om menneskene du møter i løpet av en dag. Det er ene og alene ditt! Og DET er det som skaper den du er.

Du er den du er basert på de valg du tar, hver eneste dag, hvert eneste minutt. Og det du kan velge, er hva du vil tenke.

Tanker skaper følelser. Og følelser leder til reaksjoner. Hva vi tenker er ofte som å spille av den gamle kassetten. Vi gjentar oss selv. Vi gjentar det vi tenker, og dermed hvordan vi føler og reagerer. Men tanker kan endres.

Det er ikke snakk om å snu en tanke 180 grader første gangen. Det kan oppleves umulig og usant. Men du kan snu tanken bitte litt. Som å etter å ha stirret altfor lenge på en skjerm, for så å vende blikket litt til siden. Du kan gjøre det samme med tankene – snu litt på de. Bytte ut et ord her og der. Velge å tenke med et nytt perspektiv. DET vil skape den du er er, her og nå.

Hva med det du frykter?

Så mye av hvordan vi reagerer, på auto, er basert i vår egen frykt. Frykten for at noen skal mislike oss. Frykten for å fremstå som uprofesjonell. Frykten for å gå glipp av noe. Frykten for å mislykkes. Frykten for å at noen skal le av deg. Listen er lang.. og via har det sånn alle sammen. Det vi frykter, påvirker hva vi opplever vi har kontroll over. Og det påvirker hva vi tenker, på auto.

Frykt gjør oss bekymret, sinte, engstelige og redde.

Frykt saboterer oss, stopper, avbryter og blokkerer våre ønsker og drømmer.

Men det er ikke frykten som står i veien..

Det er vårt forhold til vår frykt.

– Anja Vintov

Sitatet over er hentet fra Anja Vinto – Flyt & Frykt spesialisten – som i januar holder sitt første kurs i Norge. Hvis ordene over traff deg, så ta en titt på denne linken.

Last ned gratisversjon av Dagsplan

Jeg sender deg en liten hilsen på e-post når jeg har nye artikler på bloggen samt mer informasjon om Dagsplan slik at du får tips og inspirasjon for mer fokus for å kunne gjennomføre. 

Dagsplan
Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}