mai 16, 2021

Tror du på det?

Du kan det du vil

Livet er som en reise opp på fjelltopper og ned i de dype dalene. Du kan ikke forbli på en fjelltopp for alltid. Det blir både kaldt og vindfullt, samt lite vann og mat å overleve på.
Når du er nede i dalen kan fjelltoppen oppleves så langt unna. Kanskje til og med umulig å bestige. Der nede i dalen er det tidvis mørkere, samtidig som livet er roligere. Mindre vind. Mer næring. Tryggere på mange måter. Men er alt der nede hva du vil?

Kanskje foretrekker du å bare være i den dalen, i det trygge, samtidig som du vet det finnes noe mer der ute… For livet endres hele tiden. Noe i deg vil trekke deg mot fjelltoppene. Den nærmeste først, hvor du overraskende finner noe nytt du ikke visste om. Som bare å se stedet du har tråkket livet så langt fra et annet perspektiv.

Når du først har kommet deg på den lille toppen, så har du allerede besteget det første hindret. Du har bevist for deg selv at en liten topp faktisk kan nås. Uten at det har kostet deg for mye og tvert imot har gitt deg noe helt nytt.

Jeg kan få til det jeg vil!

Du kan heller ikke forbi på denne lille toppen. Livet ditt er der nede i dalen. Samtidig så har du sådd en ny tanke i deg selv; Kanskje kan jeg litt mer enn jeg trodde? Kanskje er det mer som er mulig? Så du ser deg ut neste fjelltopp. Heller ikke denne er den høyeste, samtidig som den er høyere enn den første. Og kanskje litt mer utfordrende å nå (?) Den krever litt mer forberedelse og kanskje noen flere fysiske hindringer, allikevel ikke verre enn at du blir inspirert ved tanken på å prøve. Hvilket du gjør.

Når du så har bevist for deg selv at også denne toppen var mulig å nå, så er en ny barriere brutt. Nok en gammel tro er knust og erstattet med en ny; jeg kan faktisk få til det jeg vil!

For noen år tilbake ble jeg kjent med Marit Reitan. Marit er blant annet grunnlegger av Agapeskolen i Oslo og har en helt unik evne og kommunikasjonsform i å lese andre mennesker. Noe av det jeg har så sans for med Marit, er hennes lette, konkrete og samtidig visuelle måte å dele av sin kunnskap og viten. Billedlig, og veldig gjenkjennelig, viser hun deg hvordan du selv står i veien for å få til det du vil. Og hvordan du utrolig lett kan endre det!

Hva hvis jeg ikke får det til?

Ja hva hvis…? Det er så mange “hvis-om-dersom-at” og de kan alle skje. Eller ingen av de. Spørsmålene er; hva fokuserer du på? Det kan gå galt og at du kanskje ikke får det til? Og hvordan håndterer du hindringene, når de dukker opp?

Det finnes en gave i alt, er det mange som hevder. Det kommer an på med hvilke briller vi ser på situasjonen vi står oppi. Så la oss si du er på vei opp til din tredje fjelltoppen. Denne gang med mer selvtillit og pågangsmot. Så kommer uværet!
Helt uforberedt må du snu og søke ly. Hva tenker du og hvordan reagerer du?

Alt handler om perspektiv. Uværet er ubehagelig. Du kan bli vårt, sliten og redd. Snur du hjem og velger å aldri mer dra ut på den fjelltoppen?
Jeg håper ikke det, for uværet er kun et hindre, med en gave. Hva denne gaven består i, er det du selv som må se etter. Kanskje er det en dypere respekt for vær og vind? Kanskje er det en ny innsikt i dine egne følelser? Eller rett og slett en lærdom i å pakke sekken mer nøye neste gang?

Når du ikke får det til, så betyr det bare at du får en ny mulighet.

Du har alle svarene i deg

Dette er kanskje selve kjernen i Marit sitt arbeide. Å lære deg og meg å faktisk lytte til oss selv – lytte til alle de svarene som vi allerede har der inn, uten selv å være klar over det. Å bli oss bevisst hvordan vi har dratt med oss gamle, utdaterte trosystem fra barndommen som det er på høy tid å kvitte seg med! (Som feks at kun de tøffeste kan bestige fjelltoppene, og du har aldri følt deg tøff…) Eller hvordan vi ubevist går rundt og snakker til oss selv (Som feks: “Jeg er ikke tøff nok til å gå opp på den toppen der!”)

Helt personlig så har jeg benyttet meg av Marit sin kunnskap og evne til å veilede mange ganger. Det hun kan fortelle er så befriende.
Så få med deg webinar med henne tirsdag 25. mai .

Hva er din neste fjelltopp som skal bestiges?

Noen fjelltopper er fysiske og tydelige, også for de rundt oss. Å flytte, å bytte jobb, å stifte familie, å ha din første utstilling eller sende inn ditt første bok-manus. Andre fjelltopper er like høye og ufordrende men usynlig for de rundt deg. Som å endre et gammelt trosystem, våge å si nei når du alltid bare har sagt ja, gjøre noe du lenge har drømt om men aldri fortalt til noen.

Du vet selv hvilken fjelltopp som ligger der foran deg.
Og du VET du vil opp på toppen.
Ta ett skritt av gangen, hver dag. Så en dag står du der. Nyt utsikten og ta med deg lærdommen for flere topper venter på deg.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Så herlig beskrevet og skrevet.

  Ja det kan være mange fjelltopper å bestige. Store og små. Det viktigste er å ta med seg læringen i det hele som du skriver. Jeg har lært mye av Marit. Har blitt lest og gått flere kurs hos henne. Svarene finnes i oss, det er helt sikkert 🙂

  1. Hei Anett-Kristin:) takk for kommentaren din. Ja, og når vi tror vi har besteget den endelig og siste fjelltoppen, så dukker det plutselig opp en ny i horisonten 😀

   Herlig! Jeg har blitt lest, flere ganger;) og det er like givende hver gang. Og nå lanserer vi kurs med henne i Wisdom From North:)

   Ønsker deg en deilig dag videre:)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}