april 10, 2016

Noe av det viktigste for at websiden din skal formidle budskapet ditt slik du ønsker, er fargevalg. For uansett om du er det bevisst eller ikke så skaper ulike farger ulike assosiasjoner. Og assosiasjonene skaper inntrykk av siden.
Det er ikke tilfeldig at visse fagretninger oftere velger webfarger som går i blå og gråtoner, som for å understreke seriøsiteten og fagkunnskapen. Mens andre nettsider velger rosa-nyanser for et mer feminint uttrykk. Fargenes psykologiske og symbolske egenskaper kan ikke bare oversees, uansett hva for farger vi liker personlig.

Grafisk designer Lotte Thori Løvstad er ekspert på visuell profil der fargevalg er en vesentlig del.
Jeg er kjempe glad for at hun vil dele noe av sin kunnskap her. Les og se så på nettsiden din med nye øyne – er fargevalget ditt slik du ønsker?

Farger oppfattes før form

Fargene du ser blir altså fanget opp før du egentlig får øye på HVA du ser. Farger er ikke-verbal kommunikasjon som påvirker oss på flere måter, både fysisk og psykisk. Farger har tradisjonelt også symbolske betydninger, for eksempel: Grønnskolling, gylden anledning, svever på rosa skyer, blåmandag, rødstrømpe.
Lotte Thori Løvstad illustrasjon
Hvis vi ser på fargepsykologien, så er det veldig i tråd med hvordan vi bruker farger og symbolikk. Jeg skal forklare litt nærmere om fargepsykologi litt senere her, men først:
Fargene du velger på websiden skal og bør være i tråd med din logo, visuelle identitet og målgruppe. Hva skal bedriften signalisere, og til hvem? Det er liksom her fargevalget bør starte. Men, uansett om du begynner i den ene eller andre enden, bør det være en rød tråd og et ensartet visuelt uttrykk (både i forhold til logo, grafiske elementer, typografi og farger) på alle kontaktflater i møtet med kunden.

Fargepsykologi

Lotte Thori Løvstad illustrasjon

Hva står de ulike fargene for egentlig?

Nedenfor finner du et utvalg av stikkord til de ulike fargene.
Rød: Kjærlighet, lidenskap, kraft.
Orange: Kreativitet, glede, optimisme.
Gul: Intellekt, ideer, inspirasjon.
Grønn: Natur, harmoni, ro.
Turkis: Kjølighet, hygiene, vekst.
Blå: Ro, kommunikasjon, tradisjon.
Fiolett: Kunstnerisk, sensitiv, åndelig.
Indigo: Intuisjon, struktur, kreativitet.
Rosa: Romantikk, femininitet, omsorg.
Hvit: Klarhet, renhet, enkelhet.
Sort: Sofistikert, autoritær, disiplinert.
Grå: Nøytral, stabil, beroligende.
Brun: Trygg, stabil, ansvarlig.
Sølv: Avkjølende, rensende, balansert.
Gull: Suksess, luksus, eleganse.

Vi kan også dele fargene inn i varme og kalde, tunge og lette, rolige og aktive. For eksempel er rødtonene varme og aktive, mens blåtoner er kalde og rolige. En lys pastell rosa er lett, mens en dyp burgunder har tyngde.

Farger og fargekombinasjoner

For mange farger på websiden kan lett skape kaos og rote til budskapet. En 2-3 hovedfarger (med graderinger av hovedfargene) kan være tilstrekkelig.
Test gjerne ut ulike fargekombinasjoner før du bestemmer deg. Fargene må passe sammen da uheldige fargekombinasjoner kan føre til irritasjon, hodepine og øyenplager (for de mest sensitive av oss).
Lotte Thori Løvstad illustrasjon

Du finner et godt verktøy for fargekombinasjoner under «Color guide» i Adobe Illustrator eller på siden https://color.adobe.com/nb/create/color-wheel/. http://www.colourlovers.com/ har fine forslag til fargepaletter. Eller gå ut i naturen for å finne inspirasjon.

Tenk også på lesbarhet i forhold til farger. Det skal for eksempel være nok kontrast mellom bakgrunn og tekst slik at det er enkelt å lese. Mørk tekst på lys bakgrunn har størst lesbarhet. Velger du mørk bakgrunn, bør teksten være fargesterk eller lys.

Kilde: Tove Steinbo, «Fargene forteller» og http://www.empower-yourself-with-color-psychology.com

Lykke til, hilsen Lotte

Vil du ha designtips eller se min portfolio, klikk her.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}