februar 14, 2019

“Hvordan får du det til”?

Jeg har fått høre det mange ganger:) “Hvordan får du til å være gründer og småbarnsmamma? Med fem barn!”

Nei, hvordan får jeg det til? Ikke så mye hokuspokus eller feilfrihet. Men en stor porsjon vilje, arbeidskapasitet og struktur. Og det siste der, struktur, er ikke noe jeg er født med;)

En gang på 70-tallet;)

Senest i går fikk jeg et spørsmål via Instagram, om jeg hadde noen tips til det å være gründer og mamma. Noe av det jeg svarte var;

Finn ditt HVORFOR

Hvorfor vil du bli gründer? (eller mamma). Det høres så banalt ut kanskje, men spørsmålet er vesentlig.

Å være selvstendig, eie egen bedrift, er ingen 9-5 jobb der du kan ta “en 3-dager” fordi du er litt dårlig i halsen, eller ringe inn til sjefen når ungen er syk.

Jeg tror mange tiltrekkes til tanken om å bli gründer fordi det ser så deilig ut, fra utsiden. Friheten. Muligheten for å tjene bedre penger. Ha mer tid. Jeg er fristet til å sette en strek over alle ordene og begynne i en annen ende;

Hva med fast jobb er det du er lei av?

Hva gjør at du vurderer å gi opp den faste jobbe? Hva er du lei? Og hva vil du ha isteden?

Spol tilbake til 2006. Jeg var fast ansatt. Arbeidsoppgavene mine var varierte. Jeg fikk være kreativ. Arbeidskollegaene mine var skjønne. Masse latter og gøy på jobb. Og jeg hadde en veldig god sjef. Så hvorfor gi opp alt det?

Det handler om verdier

Og for meg ble det tydelig at jeg trenger frihet! Jeg ville være FRI! Fri til å jobbe med det jeg ville, når jeg ville og vite at det jeg tjente var mitt.

Så jeg hoppe av, tok en coaching sertifisering mens jeg var gravid med førstemann og begynte som coach. Det ble en tøffere start enn jeg hadde forventet.

For det å tjene penger var ikke så lett. Hva skulle jeg ta for en coaching-time? Jeg hadde venne-pris, og rabattpris, lanseringstilbud og sommertilbud, grupperabatt og alle mulige andre rabatter… #ikkesmart og #utmattende

Men noe i meg var tent. For selv om det økonomisk ikke akkurat var noen gullgruve, så gav det en enorm tilfredsstillelse å vite at jeg lærte! Og dette var mitt!

Hva slags frihet?

Den friheten som jeg søkte og som jeg vet mange drømmer om, kan det være smart å avklare for deg selv. Hva slags frihet er det du ønsker?

Det er for meg frihet (og et valg) å vite jeg ikke må rekke en buss for å være på et kontor kl 8.00 på morgenen, men isteden alltid ha frokost med ungene, lage matpakker og selv sende de avgårde til skolen. Arbeidsdagen min starter derfor tidligst kl 9. Det er et valg. Og det valget gjør at jeg er hjemme når de kommer fra skole, jeg kan hjelpe med lekser, vi spiser alltid middag sammen. Men til gjengjeld så kan jeg heller ikke gå hjem fra jobb kl 16.00. Jobben er avhengig av min innsats, så om noe må gjøres, så må jeg gjøre det. Og det betyr gjerne jobb etter leggetid og i helgene. Det er et valg.

Tjene penger

Ja selvsagt så starter du ikke en business med uten å tenke du skal tjene på det. Helst leve av det. Å drive business er ikke det samme som å drive en hobby. Men pengene kommer ikke inn første uka. Kanskje ikke de første årene en gang… Så hva er du villig til å gi opp? Hva er du villig til å forsake, iallfall for en periode?

MÅ du ha samme levestandard?

MÅ du kjøpe nye klær og sko til ungene? Eller kan du faktisk sjekke om venner har klær du kan arve eller kjøpe brukt? MÅ du ha den kaffen fra kaffebaren hver morgen? Eller kan du ta med din egen hjemmefra? MÅ du innom butikken og kjøpe noe bare fordi noe er fint eller du skal bort? Eller kan du faktisk leve med de klærne du har i en periode? Eller låne av en venninne. MÅ dere virkelig ha en utenlandsferie i år også? Eller er det mulig å legge lista litt lavere og være kreativ på rimelige og gratis løsninger? MÅ du gå i matbutikken hver dag, og gjerne kjøpe ferske bær og eksotisk frukt? Eller kan dere blir enige om å holde matbudsjettet lavere og samtidig kaste mindre mat?

Det har tidvis vært trangt økonomisk hos oss. Mer trangt enn jeg har vært villig til å innrømme når jeg har stått i det. For jeg er nok en optimist der; Jeg tror alltid det ordner seg. Og det har det jo også vist seg å gjøre. Ungene har hatt alt de trenger av sko og klær (selv om det både har vært arvet og kjøpt brukt). Og jeg har hatt friheten til å kunne utvikle det jeg jobber med. DET har vært drivkraften.

Mer tid

Til hva? 😉 Om du ikke har barn og synes du alltid har mye å gjøre og aldri har tid til, så prøv fem barn….;) For tid er relativt! Vi har alle de samme 24 timene. Hvis vi forteller oss selv at vi har lite tid og for mye å gjøre, så er det sånn det kjennes. Og du blir gående rundt deg selv. Føle deg super buzzy men uten å virkelig skape.

Tro isteden at du alltid har den tiden du trenger. Du har alltid NOK tid! Nok tid til å gjøre det du setter øverst på prioriteringslisten din. Jeg vet dette fordi dette er noe jeg har jobbet med selv med i over 15 år. Tid handler IKKE om antall timer du har til disposisjon forran mac’en. Det handler om hvordan du disponerer tiden din!

Hvordan bruker du tiden din?

Det finnes utallige bøker, kurs, foredrag, youtube og gode råd fra venner på hvordan være effektiv og hvordan drive en suksessfull bedrift. Les og la deg inspirere! Bare ta med deg det at som ellers i livet så må vi gjøre oss noen egne erfaringer. Gå litt på tryne rett og slett. Det å være gründer er glimrende i så måte;) Det å være mamma også (for nei, det finnes ingen fasit der heller;) )

Jeg jobbe meg halvt ihjel!

Masse bra kunder. Masse spennende prosjekter. Fire små barn der en var hjemme med meg, to i barnehage og en på skolen. Og jeg jobba hvert ledige sekund! Sa en kunde “hopp”, om så med forsiktig stemme, så hoppet jeg. Umiddelbart. Midnatt som midt på dagen. Jeg var så redd for å ikke levere! Det holdt på å koste meg hele gründerdrømmen.

Planlegg dagen

Men når alt ser som mørkest ut, så dukker det alltid opp en løsning. Jeg kom over et nettkurs, der det fulgte med et ark som skulle printes ut og fylles inn hver dag. Med oversikt over prosjektene mine og prioriteringer for dagen. Det ble min “jeg har sett lyset“-opplevelse! Og ganske kjapt hadde jeg designet min egen variant. Den seneste versjonen kan du laste ned her gratis.

 

Dagsplan kan også bestilles i bokformat

– èn måned med fokus for å kunne gjennomføre. Du finner den her.

Mine råd om du vil bli gründer

 1. Finn ut HVORFOR du vil det du vil. Hva vil du og hvorfor?
 2. Se på hva du er villig til å gi opp / forsake for å få det til. Og vit at alt er en fase.
 3. Vær åpen for at prosesser sjeldent er vannrette streker…. det å være gründer er like berg og dalbane rent emosjonelt som det å være mamma og det å leve. Og du feiler ikke. Du bare lærer!


Flere artikler med lignende tema

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Så sant, så sant, Ragnhild.
  Jeg kjenner meg veldig igjen i alt du skriver, selvom jeg bare har et barn! Men obs, når barna blir større og er mer selvgående (det blir noen år til for din del :)) kan det plutselig bli andre ting du er involvert i, tar tiden som skal brukes på og være selvstendig næringsdrivende. Dette skjedde med meg, da jeg ble involvert i politikk. Det tar tid! Plutselig tok det mye tid dag, kveld, natt og helger. Det passer veldig dårlig når du må være tilstede for å tjene penger. Så fokus og hvorfor har blitt veldig viktig for meg også.

  Ha en riktig fin helg og sommer.

  1. Hei Anne-Mette
   Å så sant! Så mye vi kan fylle tiden med, uten egentlig å vite hvorfor… eller spørre oss selv om dette er noe vi egentlig vil.
   Fokus gir plass til å rydde bort det som er unødig.
   Og da blir det vi egentlig skal drive med, også mer meningsfyldt og gøy:)

   God sommer til deg også:)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}