mars 4, 2022

Jeg skal komme til det straks hvordan du bruker en Dagsplan, men først: Hva er en Dagsplan? Navnet i seg selv er jo selvforklarende, men er det alt? En slags kalender eller almanakk?

“Det vi ikke skriver opp, blir ikke gjort”, sies det. Jeg er enig. Vi lever i en verden full av distrasjoner. Å tro du kan gå rundt å huske alt, og sortere tankene, uten å skrive noe ned, er å be om kaos! For i hodet har tankene lett for å blande seg med følelser og antagelser. Da blir uviktige ting veldig viktig, og det viktige blir glemt…

Det er derfor vi er glade i kalenderen og påminnelser på mobilen. Iallfall avhengig av det. Det er mange møter, avtaler, deadlines som skal huskes gjennom en uke. Og har du barn så skal du også huske det som angår skole, barnehage og fritidsaktiviteter. Ja og så er det jo bursdager, helligdager og ferieplanlegging oppi det hele. Så var det den blogg artikkelen som du hadde klart, i hodet, i går. Og så trengs nye bilder til Instagram. Mailboksen blir aldri tom, og så må du huske hva det var du må få handlet på butikken før kl 16.

Vi er mer avhengig av mobilen enn vi kanskje liker å innrømme. På den så har du alle kontaktene dine, kalenderen din, notater, bilder, nyhets app’er, underholdnings app’er, sosiale medier og det meste og mer til for å underholde deg gjennom dagen. Du kan notere deg “on the go”, lage påminnelser som piper til rett tidspunkt og besvare epost. Så hva er da poenget med noen ark, mellom to permer, der du må skrive for hånd?

Dagsplan hver dag

En plan – som er DIN – for dagen

Hva vil DU med denne dagen?
Vi har alle våre forpliktelser, og samtidig så kan vi (og bør vi) ta eierskap til dagen ved å ikke bare la oss distrahere men faktisk gjennomføre. For kundene dine sin skyld. For kollegane dine sin skyld. For familien din. Og for deg selv.

Når vi har de fleste planene i hodet, med unntak av tannlegetimen som står i kalenderen, så føles dagen som om den bare forsvinner. Du vet det er MASSE som skal og burde bli gjort men hvor starter du? Som regel starter du med det som får oppmerksomheten din først. Den mailen. Nyhetene. Det du ser i Instagram feed’n din. Været. En melding. Hva enn det er som får oppmerksomheten din først, skaper en følelse. Og den følelsen påvirker hva du ender opp med å faktisk gjøre. Det kan oppsummeres med ett ord; STRESS!

Ikke bare blir mindre gjort, men det kan så lett skape så mange distraksjoner som får deg til å begynne med alt mulig, på en gang, uten at det du gjør egentlig henger sammen med det du vil. For hva er det du vil?

Mobilen med alle påminnelser er til tider gull verd, men den alene er også full av avledningsmanøvre som før du vet ord av det stjeler verdifull tid. Fint at den minner deg på å skrive den viktige eposten, men hva om den samtidig får deg til å bruke én time på å scrolle på Facebook?

Selv små steg får deg fremover

Om du jobber med din egen bedrift og ønsker å gjøre den mer suksessfull og innbringende, så er det ting som må gjøres, daglig. Men du trenger ikke løpe. Alt som kreves er å ta de små stegene, hver dag. Og det er her Dagsplan kommer inn.

Hva er tre oppgaver du vil bestemme deg for å gjennomføre i dag, uansett? Tre oppgaver som er knyttet opp mot det du vil oppnå eller få til. Tre oppgaver som det kanskje er lett å utsette, fordi det alltid er noe annet som må gjøres, men som du vet skal bli gjort. Så hvorfor ikke bare få det gjort i dag!

Ikke ti ting. Ikke tre diffuse ting. 3 helt konkrete oppgaver. Skriv de ned!
Med penn eller blyant. I Dagsplan eller en fin notatbok. Viktigs er at du skriver det ned, på morgenen før du begynner med alt mulig annet, og bestemmer deg for å gjennomføre disse tre oppgavene denne dagen.

Utober disse tre oppgavene – hvem velger du å være i dag? Og hva er det du vet kan sette deg ut – distrahere deg – som du ønsker å være klar over slik at du kan håndtere det?

Det er to av spørsmålene som er like viktige å stille deg selv, hver dag, utover de tre spesifikke oppgavene.
Og gjør det før du sjekker mobilen…

Hvordan kan du bruke og dra nytte av en Dagsplan?

Se videoen under her.

Så over til deg:) Hva er de tre oppgavene som du har bestemt deg for å gjennomføre i dag?

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}