april 8, 2020

Dagsplan og hjemme-skole

Hvis jeg sa at de siste ukene har gått som en lek, så ville jeg ha løyet. Hvis jeg sa at de siste ukene har vært helt ulidelige, så ville det også vært en løgn. Det har bare vært veldig annerledes. Og det har krevd å gjøre ting litt utenom det vanlige og etter beste evne. Men nå er det påske, en veldig annerledes påske, etter fire uker med navigering av hjemme-skole med fem barn og jobb.

Fordelen med å være selvstendig, er at jeg ikke trengte å bekymre meg for permittering. Bakdelen var at dagene brått ble veldig fulle. Mange hensyn å ta, samtidig.

Så hvordan klare å være kreativ og produktiv og samtidig sørge for en “god nok” hjemme-skole tilværelse?

Jeg vet egentlig ikke hvordan dette har vært løst med undervisning hjemme i Norge, annet enn at jeg har fått med meg at visse plattformer slet noen dager når ALLE plutselig var pålogget samtidig 🙂 Det har nok vært hektiske dager hos både server-leverandører og web-utviklere.

Her i England er erfaringen min delt. For de to eldste på ungdomskolen har opplegget vært supert: De er allerede vant med å bruke Google Classroom ol så overgangen var ikke så stor. Og de har fulgt sin vanlige timeplan. For de to på barneskolen derimot har situasjonen vært litt annen. Det har gått med mange blekkpatroner og et lite tonn med printer-papir, for å si det sånn. Og navigering på diverse linker på nett for å finne gratis nedlastbare ressurser:)

Stikkord #1: Rutine!

Ja jeg vet. Det er et veldig kjedelig ord. Og allikevel tror jeg nettopp rutine har vært en av nøklene i å navigere disse ukene. Hvorfor? Fordi det gir en viss forutsigbarhet, både for meg og for ungene. Det er lettere å takle uenighet og krangel når alle vet at “sånn gjør vi det” og “det er fortsatt 2 timer igjen av skoledagen”. Lett? Nei ikke alltid. Spesielt ikke de siste dagene når påsken nærmet seg og alle visste at de snart skulle få helt fri. Så helt ærlig; de siste par dagene har vi gått litt for halv maskin. Men litt matte og engelsk har vi klart å gjennomføre. Og GYM!

navigering med hjemme-skole

Stikkord #2: Fysisk aktivitet – ute

Man skulle tro at fem barn av fri vilje ville ønske å være ute HELE TIDEN! (var det ikke det vi var da?) Det er ganske langt fra sannheten. Med unntak av vesle frøken. Hun får ikke nok av frisk luft mens de andre fire liksom må varmes opp for å få de ut.

Hva da i denne lockdown situasjonen?

Den første uken forsøkte jeg meg som gymlærer. Ikke spesielt heldig. At jeg har en bakgrunn som personlig trener og instruktør gjorde ikke ting lettere. Trening for meg er “bånn gass og maks innsats!” Prøv å kommunisere det til dine egne barn, fem stk, mens du selv står og ser på. Ble ikke noe god stemning av det. Pluss: Jeg trengte også å få trent! Løsningen? At jeg ble med på treningen. DET ble gøy. Greit, jeg skal modifisere meg litt for nei ikke alle fem jublet over å måtte løpe opp og ned bakken 5 ganger… ikke alle synes det er strålende å ta 10 burpees x5…. ikke alle liker at det svir i lårene når du holder statisk knebøy… Men alle liker noe! Og alle bli med. Og alle blir nok slitne og får nok frisk luft til at vi alle kan enes om at det har vært en bra gym time. Inkl meg selv.

Stikkord #3: De viktigste tre prioriteringene

To keep myself sane, har jeg sverget til Dagsplan. Hver morgen. For ellers går ting i surr!!

  • Gule lapper ser kanskje gøy ut, men hvilken lapp har prioritet over en annen lapp?
  • Lister er fine til å få oversikt, men i hvilken ende begynner du?
  • Hodet er lurt å ha på plass, men hodet klarer ikke alltid å skille det som MÅ gjøres i dag fra det som faktisk kan vente fordi følelse kommer inn og roter det til.
  • Og når kunder eller samarbeidspartnere tar kontakt og ber deg om noe? Hvordan vite hva som er viktigst?

Og hva når kvelden kommer og du i det du skal legge deg plutselig kommer på at; “Å nei! Jeg skulle jo ha sendt den mailen i dag!”
Det kunne stått i en (Dags)plan som ett av dine Top3 prioriteringer.

Hva når “ferien” er over?

I skrivende stund ser det ut som det ikke blir altfor lenge til skolene i Norge åpner opp igjen. Her i England regner jeg med at det tar flere uker.
Så det er godt jeg har mange Dagsplan’er 😀 Og heldigvis fikk printet ut en god bunke med matte og engelsk til 2-klassingen før printer-blekket gikk tomt (og det er for øyeblikket ikke mulig å få tak i!) Litt usikker på hva jeg skal finne på for 4-klassingen, men jeg har en god del dager på å finne ut av det.

Og til deg: Uansett om du har hjemme-skole eller ikke. Uansett om du har barn eller ikke. Om du jobber selvstendig eller ikke. Ha en eller annen form for Dagsplan. Bruk den hver dag. Lag deg din egen lille rutine. Og skriv ned dine Top 3 prioriteringer hver morgen. Det gir en viss orden i kaoset:)

God påske 🐣

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}