juli 25, 2019

Når du har tusen tanker og minst like mange ideer i hodet…

Ferie

Når du har ferie og bare vil kose deg samtidig som du VIL få gjort alt du vil gjøre..

For det er så masse bra du vil ut med!! Hva da?

Når du kontakter en som jobber i en offentlig etat, eller et større selskap, så stille du ikke spørsmålstegn ved å motta “out of office reply” i sommerferien. Det er en selvfølge. “God ferie” sier du, og regner med å ikke høre noe før skoleferien er over.

Hva når du driver din egen bedrift? Eller brenner inne med en genial idé? Kan du da bare sette på en “out of office reply”?

Hva med å ta ferie, helt fri, når du har egen bedrift?

Så er ferien her. Den du har lengtet etter. Kanskje planlagt sammen med andre. Eller du bare skal stikke deg bort, vekk fra hverdagen, med dine aller nærmeste. Drømmen er lange, late morgener, ingen planer, god mat og drikke, fine samtaler, en dukkert i havet, eller lange turer på fjellet.

Men hva med den “out of office reply” som du tenkte å aktivere i mailboksen? “Eh, joda men jeg har noen prosjekter jeg skal ferdigstille… og hva om kunder kontakter meg… jeg skal ikke jobbe så mye altså!

Facebook og Instagram er sosialt tidsfordriv, og viktige kanaler for å gjøre deg synlig for potensielle kunder og samarbeidspartnere. Og der tas det jo ikke ferie… Hvordan løser du det?

Jeg skal bare innom der litt…“, sier du.
Det som kun skal være et sånt sosialt tidsfordriv, ispedd noen badebilder, kan fort bli senter for dårlig samvittighet og følelsen av å henge etter. Det som kunne vært inspirasjon, blir isteden misunnelse. Og en konstant følelse av å nærmest kaste bort tiden! Du skal jo virkeliggjøre idéen din! Hvordan kan du nå da bare ta fri?

Ferie og arbeid i skjønn forening

Det er mulig! Her er mine tre råd og anbefalinger, basert på egen erfaring.

1. Avklar med eventuelle samarbeidspartnere, kunder og VIKTIGST: familien din.

Si ifra til kunder som kan finne på å trenge deg disse ferieukene at du nå har fri. Evt avklar når og hvor mye arbeid du kan (les: er villig til) å gjøre i ferien. Hold heller igjen enn å love for mye. Det kan være lurere å gi inntrykk av at du kan gjøre mindre, og så overlevere, enn motsatt.

Avklar med familien når og hvor mye tid du skal bruke på jobb i ferien. Kanskje du kan bruke én time tidlig på morgenen, før resten av flokken står opp? Kanskje et par timer mens de andre gjør noe du ikke har så lyst til å bli med på? Eller på kvelden, når ungene er i seng? Kanskje kan du planlegg noen hele jobbe-dager, og dager der du tar 100% fri? Dette er balansekunst. Og viktig å avklare både med deg selv og de rundt deg.

2. Lag deg en oversikt over hva du vil ha gjort denne sommeren

Her kommer utfordringen: Du har jo lyst til så MYE!!

Det er sommer kun én gang i året.
Det er sommerferie kun én gang i året.

Det betyr IKKE at du skal ligge på latsiden i 6-8 uker;) men det er lov å tilpasse seg til “vær og føre“.

Hva har du LYST til å få gjort denne sommeren?
Og hva er det realistisk at du kan få gjort denne sommeren?
Kombiner de to, og du har svaret!

Fokuser kun på det – på de helt konkrete oppgavene. Alt annet er bonus.

3. Bestem deg for hva du vil med denne dagen. 

Hvis du ikke vet hva du vil med dagen, intensjonen din, hvordan kan du da bli irritert på deg selv når dagen er slutt for alt du ikke gjorde? Eller at du lot deg rive med av andres agenda, mens du var på tur med familien?

Hva vil du, i dag? Hva skal være viktigst for deg, i dag? Hva og hvem skal få din oppmerksomhet. Er dette en dag der du ser du kan (og VIL) gjøre litt jobb? Eller er dette en dag der du trenger (og VIL) ta deg HELT fri!?

Det er kun du som kan gi svar på spørsmålene. Svar på de fra et sted av sannhet. Kjenn etter hva DU trenger! IKKE hva kunder, samarbeidspartnere eller de rundt deg påstår at du trenger eller MÅ gjøre. Veldig sjeldent er det noe som virkelig brenner. Og da mener jeg VIRKELIG brenner. Det aller meste kan fint vente noen dager, eller et par uker. Og ingen dør om de må vente litt på deg, fordi du har ferie.

I dag hadde jeg har en liten jobb-oppgave på planen for hver av bedriftene jeg er involvert i. Én, ikke ti. Én konkret oppgave. Og så har jeg «latt humla 🐝 surre». Hatt beina i plaske-bassenget til lille Sonja (som utrolig nok klarer å romme alle ungene😂) Tatt et glass hvitvin og latt tankene vandre. Lagt bort mobilen (og laptop). Bare vært, tilstede. Jeg ønsker det samme for deg.

Nyt dagen. 

Nyt sommeren (det er ett år til neste gang!)

Nyt tiden med de du vil ha rundt deg. 

Nyt å gjennomføre, i ferie-tempo. 

Om du vil ha hjelp til å rydde litt i tankene og lande en plan for dagen, så last ned gratis versjonen av Dagsplan under her.
“Fullversjonen” – en 3 måneders Dagsplan – finner du her.

Last ned gratisversjon av Dagsplan

Jeg sender deg en liten hilsen på e-post når jeg har nye artikler på bloggen samt mer informasjon om Dagsplan slik at du får tips og inspirasjon for mer fokus for å kunne gjennomføre. 

Dagsplan

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}