juli 8, 2020

Se for deg en gammeldags trykke-maskin, fra den gang bøker ble trykket for hånd. Eller kunst i form av trykk (som disse vakre kunst trykkene fra kunstner Hanne J Kondziella eller historiske tapettrykk fra HistoriskeHus.no) Du har en original. Et arbeide noen har brukt dager, uker, kanskje måneder og år på å ferdigstille. Finpusse. Perfeksjonere. Og så trykkes kopiene. De er så og si identiske som originalen. De kan gi den samme følelse som originalen. Forskjellen er at flere kan nyte det samme resultatet, uten å bruke dager, uker, måneder eller år på å skape det samme. Det er en blueprint.

Blueprint i business

Uansett hva det er, så vil du mest sannsynlig trenge en blueprint – dvs noe å se til. En kopi eller et kart om du vil. For det er virkelig ingen grunn til å forsøke å finne opp hjulet på nytt. Og det er en grunn til at noen har valgt å samle sin kunnskap og sin erfaring for at du skal kunne komme lettere til målet.

Ragnhild H Vea

Jeg har gjort meg en del erfaringer oppigjennom, og en av de er å IKKE følge en blueprint. Noen ganger fordi jeg rett og slett ikke har visst at det har eksistert. Ofte fordi jeg ikke har lett etter det men isteden brukt tid på å prøve og feile selv. Noen ganger fordi jeg ikke har villet investere (i meg selv eller i bedriften) og noen ganger fordi jeg har tenkt at dette kan jeg vel klare å finne ut av.

I «etterpåklokskapens navn» ser jeg at jeg sikkert kunne kommet mye kjappere til en del mål dersom jeg hadde fulgt en slik blueprint. Samtidig har jeg trengt å ta med meg en del erfaringer på veien, som har gjort at jeg selv kan lage min egen blueprint:)

Hva MÅ jeg finne ut av selv, og når kan jeg lytte til andre?

For jeg tror at noe må, eller bør, vi erfare selv. Har du barn så har du sikkert erfart tusen ganger at ordene dine kun kan veilede alene. Noe må ungene selv prøve ut og erfare. Akkurat som med deg og meg. Det er en del av livet, Men ikke alt og ikke alltid er det nødvendig å ta den lange veien, alene. Det finnes så mange som har gjort «prøv-og-feil-og-prøv-igjen» for deg, allerede. Som oppriktig ønsker å gå veien sammen med deg og dele av sin erfaring så det slipper å bli unødig tungt. Det er jo derfor vi søker til en coach, en veileder, en mentor eller en god venn. Noen ganger er det godt (og rett) å lytte til andre.

Vi finner våre veileder noen ganger litt «tilfeldig» (som da nettsiden min ble hacket og jeg ble kjent med Kristin Skjæringrud, grunnlegger av WP Skolen)
Vi finner de som kan veilede oss når vi søker etter svar (som reading med Marit Reitan)
Vi finner ut mer om hvem og hva vi skal lytte til når vi åpner opp for å lære mer om nettopp hvem vi er, hvorfor vi er her. Det store tema som kalles livet. Og etterhvert lærer vi oss hva vi kan og bør finne ut av selv, og når vi kan og bør lytte til andre.

Din egen blueprint

Hva er din erfaring, din kunnskap, som du allerede i dag gir videre? Eller som du ser kan bli din egen blueprint du kan dele med andre?
Og hvem sin blueprint er det du har ser til, lytter til og har hatt god nytte av? Del gjerne under her med oss andre.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}