februar 4, 2021

Drømmer du om å skrive den boken. Den boken som har ligget der i hodet eller magen eller til og med i fingertuppene på tastaturet i lang tid.

Selv i vår digitale verden er det veldig mange som drømmer om å skrive en fysisk bok. Du er kanskje en av de.

Jeg vil skrive bok

Drømmen om å skrive en bok

Det er noe helt spesielt å drømme om den boken. Det er som om den presser på, innenfra, i et ønske om å bli skrevet. “Kom igjen da!”, sier den. “Skriv!”.
Du hører det. Du merker det. Men fingrene ligger stille på tastaturet. Det kommer en e-post eller en telefon, og du velger å svare på det isteden. Skrivingen får kanskje skje en annen dag da…

Er det bare meg eller har du også mange ganger tenkt det hadde vært deilig med en som bare kunne fikset drømmen for deg! Som å skrive den boken. Eller gi deg de rette kontaktene i et forlag. Men det skjer jo ikke!
For denne boken – den er din! Den venter på at DU skal skrive den. Og merk deg; den venter, på deg. Men ikke evig. Du må selv gi den din tid og prioritering for at den skal bli virkelig.

For 10 år siden hadde jeg en bok “i magen” som ville bli skrevet. Jeg hadde så mye jeg ville si og dele. Egen erfaring. En hjelp til andre i samme situasjon. Noen nye perspektiver på et tema jeg opplevde hadde gått i litt feil retning.

Så jeg begynte å skrive. Ta bilder. Notere i notatbøker. Boken skulle realiseres. Men så…

Vil du bli med meg på en biltur?

Her er siste podcast episode som nettopp handler om dette med å skulle skrive boken. Jeg deler min personlige historie fra da jeg ville skrive min første bok.
Du er bokstavlig talt med meg i bilen på tur;)

Kanskje boken ikke er god nok?

Selv om du VET boken er ment å skrives, så kommer de kjipe tankene snikende…. “Kanskje dette bare er dumt. Boken blir sikkert ikke god nok. Jeg er jo egentlig ikke god til å skrive. Dette er jo bare bortkastet tid. Hadde bare…”

Èn ting jeg er helt sikker på er; når vi har en drøm som virkelig er viktig for oss, så vil slike tanker komme opp! Når noe ikke er så viktig, så har det heller ikke så store konsekvenser. Da trenger vi ikke vurdere og re-vurdere. Men når noe er viktig for oss, så trenger vi å “gå noen runder”. Forankre drømmen om du vil. Og på den måten sette oss selv i en posisjon der vi faktisk prioriterer det vi vil gjøre. For når noe er viktig, som den boken du vil skrive, så holder det ikke å bare drømme om den. Du må faktisk gjøre det som må til for å få den skrevet.

En del av den prosessen er å bli klar over de stemmene som sier ting som; “Det er sikkert ikke noe poeng å gjøre dette. Den kommer sikkert ikke til å selge.” Lytt til den og så spør du deg selv; Er dette helt sant? Er det helt sant (som i 100%) at jeg ikke kan skrive? Er det helt sikkert (100%) at ingen kommer til å kjøpe boken?

Ingen av oss kan vite med 100% sikkerhet resultatet av noe som helst.

For et par år siden var det Dagsplan som ville skrives. Den hadde i mange år kun vært en nedlastbar PDF. Kunne jeg lage den til en 3-måneders plan? Igjen kom de stemmene. “Du er ikke god på rettskriving! Hvorfor skal noen kjøpe av deg? Tenk om ingen liker den.”

Det ble et år med omskriving, justering, undring og tvil, men endelig kom det første eksemplaret i posten.

Tiden strekker ikke til

Tid er relativt. Om du gjør et søk på ordet tid i søkefeltet øverst på denne nettsiden, så vil du finne en mengde artikler om nettopp dette.

Hva er det virkelig som trenger å prioriteres fordi det er viktig(!), hva kan utsettes og hva er egentlig noe du ikke trenger å bry deg om? Ta en titt på denne artikkelen.

Tid, eller mangel på tid, er ofte en unnskyldning for å unngå å gjøre det ubehagelige. For å sette deg ned, time etter time, og skrive manus. Å kontakte forlag etter forlag og være forberedt på å få avslag gang på gang uten å gi opp. Å tørre å be om tilbakemelding uten å ta det som kritikk. Alt det er ubehagelig. Men hvor viktig er denne boken for deg?

Det vi gjør viktig for oss, prioriterer vi. Og når vi setter fokus på enkeltoppgaver, som skal ta oss nærmere målet, så kan vi ta små men viktige steg hver dag.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}