mai 1, 2022

Du holder helt sikker på med noe “stort” akkurat nå. Kanskje skriver du på en masteroppgave. Kanskje sitter du med en nettside som skal settes opp, eller et nettkurs. Kanskje er det oppussing av huset eller et prosjekt på jobben. Uansett hva det er er, så har det blitt stort! Det er neste som om dette noe, dette prosjektet, som for litt siden virket så greit nå har blitt like stor som en elefant. Og selv så føler du deg så veldig liten.

Hva består elefanten egentlig av?

Alene så er elefanten som en overskrift på en artikkel, uten noe innhold under. En overskrift skaper nysgjerrighet. Utover det så gir den lite eller ingen fakta eller kunnskap. Skal overskriften gi deg mening, så må du i det minste lese under-overskriftene nedover i artikkelen.

På samme måte kan du ta for deg ditt store prosjekt, hva enn det er. Ta det å skulle sette opp en nettside som et eksempel. Ny nettside er overskriften. Den alene sier ingen ting om hva du faktisk må gjøre, finne ut av og ta avgjørelser om for å komme i mål.

Så hva består prosjektet egentlig av?

Det kan være det å velge hva slags bilder du skal ha på siden, finne bilder, kanskje gjøre research for å se hva du liker på andre sine sider, kontakte fotograf dersom du skal bruke det, kjøpe bilder og få alle bildene i rett format for nettsiden. Og så er det å installere feks WordPress, bestille domene og webhotel, bestemme deg for theme, igjen gjøre research for å se hvordan du ønsker din nettside skal se ut, laste ned theme, gjøre alle innstillinger og bestemme deg for fonter og farger.

Brått så er ikke prosjektet lenger kun ny nettside. Du har fått delt det opp i alle de oppgavene prosjektet egentlig handler om.

Litt og litt, steg for steg

Å føle deg overveldet og stresset er noe alle kjenner på fra tid til annen. Samtidig kan du ta kontroll og snu de følelsene. Det er et valg. I det du deler opp prosjektet og bevisst velger å ta steg for steg, litt og litt, der du gjør noe hver dag som handler om prosjektet, så kommer du i mål. Og ikke bare det; følelsen av stress erstattes av å føle mestring. Du gjennomfører!

På avstand er selv en elefant liten

På lang avstand så virker selv ikke en elefant så veldig stor. Det er først når den kommer hel nærme at du ser hvor liten du selv er i forhold. Akkurat som prosjektet ditt, som for noen måneder eller uker siden ikke virket så stort og komplisert. For det var jo fortsatt lenge til du måtte begynne.

Det rare er hvordan vi glemmer denne erfaringen, igjen og igjen. Og når prosjektet så nærmer seg og tidsfrister er viktige, så sitter du der og føler deg fullstendig overveldet og stresset. Så kommer alle tankene og ordene som; Å jeg har for liten tid! Jeg er så stresset! Dette er altfor mye!
Det er bare det at prosjektet var det samme da du sa ja til det. Du har bare glemt at elefanten er liten på avstand.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}