februar 3, 2016

Da jeg gikk på ungdomsskolen så ville jeg bli psykolog, eller skuespiller.

Jeg var nok aldri noe stort skuespillertalent. Det ble med én audition («Døden på Oslo S», det må telle som noe ;)).
Psykologistudiet ble det heller ikke, for jeg klarte ikke tanken på å skulle binde meg opp til 5-6 år på ett sted. Hva hvis jeg angret underveis?

skuespiller

Det handlet overhode ikke om «fame & fortune» som skuespiller. Eller om å få en flott psykologtittel. Det handlet om fascinasjon for mennesket.

Fortsatt misunner jeg skuespillere. Ikke for deres berømmelse, men for det å få lov til å leve en annen rolle. Være en annen, bare for en sliten stund. Se verden gjennom andre øyne.

Psykologstudiet hadde nok ikke passet meg. Men menneskesinnet finner jeg fortsatt som noe av det mest spennende jeg kan tenke meg!
Og så havner jeg opp som webdesigner!

??

Og sertifisert coach, men det er med web jeg har beskjeftiget meg, utad, de siste årene. Design, fargekoder, plugins, tekster, bilder. Det kunne vært langt unna menneskesinnets mysterie, men jeg klarer ikke å la være å ikke knytte de to sammen.
For jeg jobber med mennesker. Ikke nettsiden. Nettsiden er sluttproduktet. Prosessen er med mennesket.

Mennesker og profiler

I fjor kom jeg i kontakt med Maria Mork. Inngangsporten var nettsiden hennes som skulle oppjusteres og nettkurs lanseres, men prosessen handlet etter hvert vel så mye om…. Nettopp mennesker.

DISK

Hun jobber med par og bruker Persolog personprofil (DISK systemet) for å kartlegge personlighetstyper, eller rettere sagt adferdsprofiler.
Jeg jobber med webdesign og møter alle personlighetstypene. Det fikk meg til å gruble… Hvordan er en «typisk» nettside-eier (eller gründer med egen nettside, om du vil) i henhold til DISK?
Eller for din del;
Hvilken adferdstype/personlighetstype kjenner du deg mest igjen i?

Din unike nettside i et DISK-perspektiv

Høy D
Effektivitet og utålmodighet

Du vet du skal ha opp en side, eller re-designe den du allerede har. I hodet ditt er alt klart. Iallfall klart nok slik du ser det. Og det som ikke er klart skal du få ferdig i løpet av et par dager, max. Å vente er noe av det verste du vet. Du skal ha den ferdig NÅ! Ikke om et halvt år.
Detaljer? Nei! Det tar du underveis. Viktigste er å komme opp og ut med siden. Justeringer kan alltids gjøres underveis. Men det skal var proft! Og samarbeidet med en eventuell designer må være effektivt.

Om Høye D’er – fra Maria
En person med høy skår på den Dominante adferdsprofilen er en person som liker effektivitet, vil se raske resultater, hater fiaskoer og vil helst ha styringen selv. Han ser raskt det store bildet og tar raske beslutninger, som gjerne er smarte. En høy D er målrettet og nok ikke den som er mest hensynsfull ift andres følelser på vei mot målet – men oppnår raskt det han vil få til med stor selvtillit.

Høy I
1001 idéer!

Minst! Joda, det skulle egentlig bare være en blogg, men hvorfor ikke lage en onlinekurs? En medlemsplatform? Webinar?- det høres gøy ut.
Du har snakket med både naboen og venner om den nye siden din, og suger til deg alle ideer og forslag som måtte komme. Å den skal bli så fin! Når du får spørsmål om detaljer som om du har alle tekster klare eller bildene er tatt så får du litt hetta, for det er jo ikke klart… men gjør det noe da? Kan ikke siden bare bygges sånn underveis? For du har masse ideer! Tidenes nettside er klar i hodet! Men – når du sette deg for å jobbe stopper alt opp. Hvor ble det av kreativiteten?
For deg er samarbeidet med en eventuell designer nesten viktigere enn sluttproduktet. For om samarbeidet er godt, om det er god kjemi, da blomstrer du og ideene blir raskere satt i system og realiseres. (så er du sikker på at også sluttproduktet blir bra!)

Om Høye I’er – fra Maria
En person med mye av den Innflytelsesrike adferdsprofilen er en person som elsker det sosiale, og lar gjerne oppgaver gå på bekostning av en prat og en kaffikopp… Skaper enstusiasme og har et positivt syn på livet «det meste ordner seg» Hun er kreativ med masse ideer, har 1000 baller i lufta samtidig – men kan ha vanskelig for å gjennomføre og fulleføre. Trenger å snakke for å tenke (prosesserer verbalt) Beste drivkraft er verbale bekreftelser.

Høy S
Skal – skal ikke.

Hva er lurt egentlig? Hun sier jeg bør gjøre sånn, han sier jeg bør gjøre sånn.
Du vil jo ikke såre noen. De har sikkert rett, alle sammen. Selv om det egentlig ikke var rødt du ville ha på siden, så sa designeren at det var lurt fordi det utstrålte styrke. Men det er jo ikke deg… så du trenerer… hele prosessen.
For hva er riktig, liksom? Du vet ikke riktig hva du vil. Det er så mye å ta stilling til…

Om Høye S’er – fra Maria
En person med høy skår på den Stabile adferdsprofilen er opptatt av trygghet, omsorg og er hensynsfull. Et jamenneske som vil hjelpe alle. Han har gjerne vanskelig for å ta beslutninger for hvordan vil dette påvirke andre…? Og han bruker mange ord før han kommer til poenget. En høy S senser og forstår andre uten at ord må sies. Drivkraft er å bety noe for andre. En høy S skyr konflikter og kan ha vanskelig for å hevde egne behov eller sette ord på tanker under stress eller når hun blir utfordret/konfrontert.

Høy K
Behold kontrollen

Bestilt domene – check
Bestilt webpakke – check
Installert WordPress check. Og har tatt en nøye vurdering av denne platformen contra andre muligheter.
Du har vurdert et knippe designere mot å gjøre jobben selv og landet på å gjøre det meste selv. Så beholder du kontrollen. Du vil være sikker på å gjøre dette riktig!
Du har en konkret plan. Datoer er satt. Ingen tilfeldigheter.
Og om du skulle velge å bruke en designer nå er du opptatt av at vedkommende har en god referanseliste, og virkelig kan sakene sine.

Om Høye K’er – fra Maria
En person med mye av den Kvalitetssøkende profilen er en person som ja, er opptatt av kvalitet. Har høye krav til eget arbeid, seg selv og også andre. Hun er en god planlegger og følger det hun har planlagt. Blir noe endret ift det hun har sett for seg kan d skape mye frustrasjon og stress. Hun er analytisk og har lett for tenke kristisk, men gjennomfører det hun setter seg fore – etter gjerne å ha tenkt seg godt om. I motsetning til den høye I`en har hun tenkt ferdig før hun snakker, hun er presis og tar en ting av gangen.

Så er vi aldri én profil. Vi spiller på alle strenger, litt avhengig av hvem vi omgås med og hva saken gjelder, men om du skulle gjettet – hva slags nettside-eier/gründer er du?

Da denne artikkelen handler om helt andre ting enn vanlige nettsiderelaterte tema. Siden du har lest hele veien ned hit, så antar jeg at du er litt nysgjerrig på dette med DISK og personlighetstyper. Her er link videre til Maria Mork sin side, for deg som vil lære mer om dette.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}