februar 20, 2021

Selvkjærlighet – egenkjærlighet. Eller self-love på engelsk. Hva er det dette ordet egentlig betyr, midt oppi hverdagen?

Er det å gi deg selv selvkjærlighet det samme som å si du fortjener en helg på Spa-hotel eller kjøpe de dyre, lekre skoen du så her om dagen?
Nei, med mindre du har gaver som ditt kjærlighetsspråk, men mer om det her.

Selvkjarlighet blogg

Jeg hørte på den danske forfatteren og FLOW-spesialisten Anja Vintov her om dagen. Det er noe med det hverdagslige i måten hun formidler som jeg liker. «No-bullshit». Konkret. Hun snakker om fryktene vi alle går og kjenner på, uten alltid å være klar over den. Hvordan den styrer våre valg. Og om hvordan egenkjærlighet handler om å lytte til kroppens signaler.

«Når vi daglig går rundt og kritiserer oss selv eller dømmer oss selv, så skaper vi frykt og spenning i kroppen. Enhver selv-kritikk og selv-bedømmelse grunner i en frykt. Frykten for å bli avvist. Frykten for å ikke være god nok.» Denne selv-bedømmelsen er gjerne knyttet til noe vi vil, eller kjenner vi trenger, men lar være å gi oss selv. Og nei, det er ikke nødvendigvis en lammende frykt og det vil så absolutt ikke ta livet av oss om vi måtte møte frykten. Allikevel har den en usynlig, klemmende grep på hva vi velger.

Vi dømmer oss selv, midt i hverdagen

Jeg nevnte Anja Vintov og hennes hverdagslige måte å dele av sin kunnskap og erfaring om nettopp dette tema. Så jeg vil gi deg noen helt konkrete, hverdagslige eksempler som du kanskje kan kjenne deg igjen i. For vi dømmer ikke oss selv bare ved å tenkte vi ikke er gode nok. Vi dømme oss selv ved å unnlate å lytte til egne behov.


Det et par timer igjen til ungene er ferdig på skolen. Du er sliten i hodet og kjenner et intenst behov for å gå en lang tur. La mobilen ligge igjen og bare være alene, ute.
Men du venter på en tilbakemelding på en e-post, og arbeidsdagen er offisielt ikke over ennå. Du har ikke lyst til å måtte «forsvare» ovenfor sjefen at du bare ble borte fra jobben en time. Ikke frister det å måtte ta igjen arbeidet i kveld heller. Den gåturen får vente til en annen dag…

Det er lørdag. Egentlig hadde du ingen planer i dag. Kaffen skal nytes i fred. Men så tikker det inn en melding. «Kan du være så snill å…» «Du det haster litt å få gjort dette klart til mandag, kan du se på det?…» «Hei kan ungene være hos deg noen timer?» «Kan du komme bortom en tur?».
Hadde du stoppet opp og lagt merke til hva som skjedde i kroppen i det du leste en av disse meldingene, så ville du kjent et snev av uro. Stress kanskje. Et fall i energien. Rett før meldingen tikket inn var du helt i ro. Det var deilig å bare sitte der, med kaffekoppen, men nå må du brått forholde deg til en annens behov. Kaffekoppen blir stående, kald.


Du vet du burde latt telefonen ligge, eller vennlig sagt nei. Isteden tekster du tilbake «ja det kan jeg» «Ok jeg skal se på det», «ja klart det», «jeg kommer med en gang». Fordi frykten tar over. Frykten for å skuffe, frykten for å ikke levere, frykten for å ikke være god nok, frykten for at noen skal bli sint på deg, frykten for å gå glipp av noe, frykten for å bli mislikt, frykten for kritikk, frykten for å unne deg noe uten at du er gitt tillatelse fra en annen… Listen er lang. Og bare du vet og kjenner til hvilken frykt det er som tar over styringen hos deg. Som gjør at du velger bort det behov for å gjøre noe av ren egenkjærlighet (som å ha en lørdag helt uten planer og bare nyte kaffen leeeeeeeenge).

Hva er egenkjærlighet?

Å lytte til deg selv. Å bli oppmerksom på egne behov. Det som gjør deg glad – det som gir deg energi. Men også å bli oppmerksom på det motsatte; hvordan du nesten som en vane skyver bort egne behov. Det er lettere å la være. Da kan du i det minste kontrollere frykten og slipper å møte det ubehagelige i tilfelle frykten er sann…

Hva er for deg egenkjærlighet?

Ja hva er for deg egenkjærlighet? Det er ikke alltid så lett å vite, med mindre du lytte. Kjenner etter de behov som kommer opp, og hva som da skjer i kroppen.

  • Kanskje det er å ta den turen ut og la mobilen ligge igjen, selv om du ikke er ferdig med alle arbeidsoppgavene.
  • Kanskje er det å finne frem alle de positive tilbakemeldingene du har fått på mail eller som kommentarer på noe du har postet, og tillate deg å faktisk ta inn alt det positive kunder eller andre forteller om deg.
  • Kanskje det er å si nei til en invitasjon, og bare gjøre noe for deg.
  • Kanskje er det å gi en klem, isteden for å tro at andre må ta initiativet.
  • Kanskje er det å slå av mobilen hele helgene.
  • Kanskje er det å velge å møte noen du elsker å være sammen med, og bare ha det gøy noen timer.
  • Kanskje er det å kjøpe de skoene du har ønsker deg lenge.

Flyten av egenkjærlighet

Jeg synes det er vakkert – «Flyten av egenkjærlighet». Når noe flyter, er det ingen motstand. Det er rett og naturlig.

Anja Vintov som jeg nevnte, holder et gratis event mandag 1 mars om nettopp dette tema. Jeg har hørt foredraget. Anbefales på det varmeste! Det er vakkert, konkret og gir mening. Du finner all info og påmelding her.

Anja Vintov

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}