juli 8, 2021

Sommer, sol, saltvann og lyse netter. Det gjør godt i kropp og sjel. Høsten komme sånn etterhvert, og da skal du i gang med alle planene og idéene. Så hvordan forberede seg på en effektiv høst, nå på sommeren? Her er mine sommertips.

1. Ta helt fri i sommer

Med eget selskap, eller du er i begynnelsen av prosessen med å danne eget selskap, så er det ikke alltid så lett å ta helt fri… Selv når du sier du skal ha ferie. For det er alltid noe som kan (bør eller må?) gjøres, uansett dag eller tid på døgnet. Hva hvis en kunde MÅ ha tak i deg? Hva hvis nettsiden går ned? Hva om du går glipp av en mulighet?

Å ta ferie, borte fra alt med jobb, i tre hele uker i strekk er et luksusgode om du driver for deg selv. Har du ansatte eller et team som kan ta seg av alt mens du er borte, så kanskje, men for de fleste er bedriften kun én person: deg! Allikevel; ta helt fri! Du er jo din egen sjef, så vær en god og raus sjef denne sommeren. Du vet jo at du trenger en pause.

Ikke tre hele uker i strekk nødvendigvis, men flere dager i strekk. Og med helt fri så mener jeg det bokstavlig talt. Slå av mac’en. Skru av telefonene. Legg inn beskjed på mailen din om at du er borte. Dropp å være på sosiale medier disse dagene. Bare være helt OFF rett og slett. I noen dager. Og så kan du ta et røsk innimellom der du får unna noen mailer, poster litt på sosiale medier og gjør annet forefallende. I en dag eller to. Og så noen dager helt fri igjen.

Det kan nesten gjøre vondt (og joda, den lille gnagende stemmen i hodet kommer til å gi deg grunner for hvorfor du ikke kan). Så forberede både deg og kundene dine på at du nå faktisk blir borte. Kanskje mest deg selv;)

sommertips for deg som har egen bedrift

2. Ha en notatbok (eller en Dagsplan) for hånden, alltid!

Når du tar deg helt fri fra mac og telefon, fra eposter og sosiale medier, så kommer idéene. Så sørg for å alltid ha et sted å skrive de ned.

De fleste av disse skal kanskje aldri iverksettes, men ved å la de komme og skrive de ned, så åpner du for at de virkelig gode idéene også kan ramle ned i hodet. Og du gir tid og rom for en idé å modnes isteden for å forhastet iverksette noe.

Skriv ned ukritisk. Ha det gøy med idéene. Skriv de ut så detaljert du kan. Og skriv for hånd.

3. Ikke sov bort sommernatta

Det blir fort nok mørke morgner, mørke ettermiddager og bek-sorte netter, så nyt de lange, lyse kveldene. Og har du barn, så la det samme gjelde de. Glem de faste leggerutinene for noen uker. Hverken du eller ungen tar skade av at det er egne regler (les: ikke-regler) i en liten periode. Har ungene det bra har du det bra. Og har du det bra så påvirker det ungene. Og jeg tror alle har det bedre når hverdagens regler og rutiner får seg en ferie en gang i blant.

4. Hva må gjøres, og hva kan vente

Om du ikke har dratt på ferie riktig ennå, så lag deg en kort liste over hva som absolutt MÅ gjøres før du kan slå av maskinen og koble deg fra alt med jobb.

Og når jeg skriver MÅ så mener jeg det som absolutt må bli gjort, som virkelig ikke kan vente eller som det er veldig lurt å ta nå. Hold listen til et minimum. Det er så mye mer motiverende med en kort liste, som du kan stryke ut, enn en lang liste du aldri føler du kommer i mål med.

For veldig mye kan vente i et par uker, eller lenger. Veldig mye av det du tror du må, trenger å modnes. Veldig mye av det du tror er super viktig, er kanskje lettere enn du frykter. Så lag deg en liste som gir deg en oversikt så du prioriterer effektivt og med god samvittighet kan slå av når du har lovet deg selv ferie.

5. Et tilbakeblikk

Ferien er en fin tid for å evaluere. Ta et tilbakeblikk, uten at du samtidig ser på en skjerm. Sitt isteden et rolig sted, med penn og papir og spør deg selv:

  • Hva er jeg mest fornøyd med?
  • Hva nytt har jeg lært?
  • Hva trengte jeg å bli minnet på?
  • Hva vil jeg gjøre annerledes de neste 30 dagene?
  • Hva er status for hvert av fokusområdene mine?

Spørsmålene over er hentet fra månedlig tilbakeblikk i Dagsplan.

Flere sommertips?

Fortell! Hva er dine sommertips nå i år, både for å koble helt av og ut og samtidig forberede deg på høsten? Del gjerne:) Alltid gøy å høre flere perspektiver.

Om du gjerne skulle vært i ro og i vater akkurat nå, men kjenner det motsatt, så se gjerne denne artikkelen.

God sommer til deg, og velkommen til en effektiv høst, om noen uker.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}