april 10, 2023

Gründerlivets mange ansikter

Vi skal alle være gründere. Og super-mammaer. Og gode venninner som er med på all moro. Og sexy koner. Og lykkelige på Instagram. Og suksessfulle, sånn på alle plan.
Ikke småtteri, når du tenker over det;)

Suksessen. Ensomheten. Lykken. Illusjonen. Gründerlivet har mange ansikter.

Første gang publisert i 2016. Editert og republisert april 2023.

Ensomheten

Hvis du driver business som enkeltmannsforetak så er hverdagen oftest ensom. En ide popper opp men hvordan vite om det er en god idé eller ikke? Det er ikke mange å dele opp- og nedturer med. For mennesker rundt deg som ikke selv er gründere vil ha vansker med å forstå.

Det er både skummelt og befriende å stå på egne ben. Å føle seg fri til å følge drømmen, men med hvem skal du nå dele usikkerheten og entusiasmen med? Er du heldig, så har du gode venner som er (nesten) like entusiastiske for dine ville, nye påfunn som deg. Og har du en partner, er det vesentlig at han eller hun støtter deg. For når du starter opp, og kanskje også etter år som gründer, så kan ensomheten stoppe deg fra å ta det neste rette steget, med mindre du har noen rundt det som kan heie på sidelinjen.

Lykken er å jobbe i pyjamasen, eller kanskje ikke…

Å jobbe hjemmefra har flere sider. Det er ikke like gøy å føle seg som en dass og se det samme trøtte trynet i speilet hver dag fordi man ikke trenger (eller gidder) å fikse seg. Du skal jo bare jobbe hjemmefra, alene, så hva er vitsen da liksom.
Pyjamas-jobbing er deilig noen dager. Men hver dag?

Jeg har aldri vært en pyjamas-jobber. Kanskje er det fordi jeg alltid har hatt levering og henting av barn i barnehage og skole mens jeg har jobbet, og da er det greit å ikke se ut som jeg nettopp har stått opp. Men selv om jeg hadde kunnet dasse rundt i pyjamas hele dagen, så tror jeg det ville ha påvirket produktiviteten. Selv om du ikke skal møte et eneste menneske i dag, og alle samtaler kan tas over telefon eller via email, så er det noe med å gi en respekt til dagen, til din jobb, ved å ha et skille også i klesveien mellom hva som er jobbtid og hva som er pyjamas-tid. Jeg tror det gjør noe med innstillingen, og selvrespekten. Det er utrolig hva litt mascara og et par øredobber kan gjøre.

gründerlivet

Vaskemaskinen som konstant roper om oppmerksomheten

Det er vanskelig å forsvare ovenfor seg selv at huset er bomba når man jo har vært hjemme hele dagen. Huset virker så trangt når alt skal skje innenfor de samme fire veggene. Og det er alltid, og da mener jeg ALLTID noe eller noen som vil ha oppmerksomheten din som ikke har noe med businessen å gjøre. Hvordan takle det? Det er en balansegang og en kunst.

Balansegangen består i å drite i det uvensentlige og ta det vesentlige alvorlig. Klærne må faktisk vaskes. Og felles middag har høy verdi hjemme hos oss, men noen hybelkaniner kan jeg overse. Eller velger å overse, for å være mer korrekt. Unger kan fint underholde seg selv, men trenger noen hjelp så er jeg der. Kunsten ligger i å justere kursen, etter behov, uten å tror du MÅ gjøre ALT og at alt MÅ være PERFEKT.

Hun er så rå! Hun er en suksess!

Hun som ser ut som hun kan sjonglere alle baller tilsynelatende perfekt! Som har bilder av seg selv med andre suksessfulle gründere på sosiale medier. Hun som ser ut som fikser alle roller.
Hvorfor får alle endre det til?
Alle andre ser så lykkelige ut og dyktige mens du selv bare har deg selv…

Og godt er det! For du er også rå! På din måte.
Har du noen gang spurt folk rundt deg hva de liker ved deg? Eller hva de synes du er godt til?
Anbefales! Det er en boost for selvtilliten og en bekreftelse på at du er ment å gjøre den jobben du brenner for.

1000 planer – illusjonen om effektivitet

Du har så mange idéer! Så mye du vil, men så var det det med gjennomføring.
For hverdagen kommer liksom i veien.
Kveldene blir gjerne sene og nettene korte før du komme i mål. Så er det på’n igjen dagen etter. Og listen med to-do blir bare lenger og lenger…

Effektivitet måles ikke i antall planer, eller antall timer foran mac’en. Effektivitet er når du evner å bruke timene godt, uten distraksjoner. Når du lar mobilen og mailer og sosiale medier ligge inntil du har gitt deg selv tid og rom for en god frokost, kaffe og penn og papir for å skrive ned dagens planer.
Effektivitet er når du så starter arbeidsdagen når du sa du skulle, og ikke faller for fristelsen til å sjekke sosiale medier hvert 10min, men holder deg til planen.
Effektivitet er egentlig veldig lett, når du holder fokus.

Gründerlivet – det er livet

Tenk over det. Gründerlivet, livet der du starter opp eller arbeider i egen bedrift, det er ikke noe utenomjordisk, magisk, spesielt. Det er liver! Ditt liv, slik du velger å leve det. Noen foretrekker fast ansettelse i en “trygg” bedrift med faste rammer, arbeidstid og klare regler for overtidsbetaling. Andre føler seg bundet av å måtte være på kontoret til en gitt tid og synes det er helt ok å jobbe sent på kvelden. Akkurat som noen elsker å ha alle sommerferiene på samme campingplass år og etter år, så er det andre som elsker å finne nye reisemål, hvert år. Det ene er ikke bedre enn det andre. Det er bare ulike valg.

Gründerlivet er det livet du velger å skape, ved å satse på egen bedrift.
Det vil, som i hvilken som helst annen jobb, være dager der alt er tungt, og dager der det er gøy. Dager der alt går i stå og dager der det flyter. Livet som fast ansatt vil gi deg mer forutsigbarhet med tanke på lønn og arbeidstid, men til gjengjeld kan gründerlivet by på flere muligheter og variasjon. Det er et valg.

Nøkkelen til suksess?

Det finnes flere fine nøkler. Én av de er å lære av andre som har gått veien før deg. Det gir både nye perspektiv, mot og konkrete tips til hvordan navigere litt lettere.

Ei som har gjort stor suksess med sin bedrift er Annabell Stefanussen – dama bak “Fredsarbeid i heimen”. Nå har hun kurs, i samarbeid med Wisdom From North og du er veldig velkommen til å bli med. Alt om det finner du her >>

Hva er din erfaring med gründerlivets mange ansikter?

Jeg vil veldig gjerne høre dine tanker og erfrainger.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}