september 17, 2018

Eller er vi kun en del av (saue)flokken?

En elev = en som hele tiden søker etter å tilegne seg mer kunnskap i dag enn han eller hun hadde i går.

De fleste av oss følger kun saueflokken, uten at vi kanskje er klar over det. Så hvordan finner du ut om du er en den av den flokken eller en elev?

Når systemet får skylden

Når du bruker tid på å surfe på nett, scrolle nedover siden på sosiale medier og drømme, håpe, misunne alle andre. Når du beskylder systemet, være seg familien, partner, kollega, skolen eller lokalmiljøet. Når du lett hiver deg på en oppskrift (på suksess), og blindt går for den. Det er eksempler på den sauen som bare følger etter flokken.

Don't be a follower, be a student.

Det var ordene jeg hørte her om dagen.

Når vi trasker etter flokken er det lett å ikke ta ansvar. Vi bare gjør som alle andre. Resultatene er aldri gode nok. Frustrasjonen og en lang liste med unnskyldninger er oftest det som sitter igjen.

Den (barnslige) nysgjerrigheten

Små barn er klassisk eksempler på eleven. Som 6-åringen min som alltid kommer med de gode, store spørsmålene når vi har sagt god natt og det for lengst er tid for å sove. Jeg må bite i meg å alltid svare; “det kan vi ta i morgen”, for det er nettopp den nysgjerrigheten som er nøkkelen til lærdom.

Spør – Søk – La deg inspirere

  • Still spørsmål. Ikke bare ta i mot uten å reflektere.
  • Søk kunnskap. Ikke bare unngå det ubehagelige.
  • La deg inspirere av flere. Ikke bare finn deg én “guru” som du følger blindt.
  • Lytt til videoen over. Der deler jeg flere personlige betraktninger rundt dette med sau og elev.

“Hvis jeg bare kan forstå det!”

Jeg er heldig som får jobbe med dyktige folk og på spennende prosjekter. Folk jeg vet står for nettopp kunnskap og læring. Om det gjelder det å forstå den du deler hverdagen din med. Om det handler om å bygge den nettsiden som skal ta bedriften din videre. Eller å være i konstant læring  og ta til seg kunnskap, visdom og inspirasjon fra andre som har gått veien før deg.

Nylig ble online Magazine på Wisdom from North lansert. Det er et nydelig sted for å være nettopp den eleven. Lese og oppdage med nysgjerrighet, og spørsmål. Velg å klikke deg inn og ta en titt. For å oppdage mer kunnskap, innsikt og ikke minst inspirasjon – alt for å forstå litt mer.

 

Ragnhild Hannoschock

Greit å bli oppdatert uten å henge på Facebook?

Hidden Content
Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}