mars 2, 2020

Du har sikkert sett setninger og reklame med ordlyden “Bli sjefen i ditt eget liv”, men vil du virkelig være det?

Jeg så en kort videosnutt på Facebook her om dagen av Prince Ea (hvis du ikke allerede følger ham, så anbefaler jeg det – for inspirasjon). Den fikk meg til å reflektere og tenker.

Lytt til denne podcast episoden

For hvem er sjefen? (å sjefe…)

 • Sjefen kommanderer
 • Sjefen retter finger
 • Sjefen snakker om “meg” og “jeg”
 • Sjefen prøver å finne alle feilene, for så å finne syndebukken
 • Sjefen er opptatt av kortsiktig gevinst
 • Sjefen soler seg gjerne i glansen, uten å dele den
 • Sjefen vil sjefe
image

Du har garantert opplevd en sjef som bringer opp dårlige minner. Opplevelsen av å bli sjefet over. Men vi møter ikke sjefer bare i selskapene vi jobber i. Sjefen kan være en i familien. En i vennegjengen. Den ene i nabolaget. Eller han eller hun som står sammen med deg i kassakøen på Rimi…

Du vil gjerne please sjefen, men du oppdager etterhvert at det ikke er mulig. Og hver gang du har lagt inn alt av tid og energi i noe som betyr noe, så vil sjefen lete etter det som ikke ble perfekt. Uansett.

Lederen – Den som leder

Jeg får bilde av en som leier, og blir leid. To eller flere som går sammen. Lederen er den som bokstavlig talt leder. Trygt og sikkert men samtidig ydmykt.

 • Lederen spør
 • Lederen rekker ut hånden
 • Lederen snakker om “vi”
 • Lederen ser muligheter og læring der sjefen ser problemer
 • Lederen er opptatt av de store visjonene
 • Lederen vet å verdsette andre og deler seieren med andre
 • Lederen vil lede

Jeg har vært så heldig å ha to tidligere ledere (selv om sjef var den mer offisielle tittelen) i begynnelsen av min karriere. Selv henholdsvis 20 år og 11 år senere, så sitter jeg igjen med kun gode minner av de to, som de lederne de var. Jeg forteller mer om det i podcast episoden som ligger lenger opp på siden.

Vil du sjefe eller lede i ditt eget liv?

Det er et ganske ledende spørsmål om du har lest helt ned hit og i tillegg hørt podcast episoden. Men for å lande den enda mer, så se for deg følgende;

Som sjefen i ditt eget liv så er du hard med deg selv. Ingen ting er egentlig godt nok. Uansett hvor mange timer du har jobbet, uansett hvor bra responds du fikk fra kundene dine, uansett hva som helst (!) så vil sjefen i deg finne feil. Sjefen i deg vil faktisk sørge for at du er forberedt på det verste, hele tiden, for sjefen blir aldri fornøyd med deg.

Som sjefen i ditt eget liv så ser du knapt lenger enn til nesetippen. Klager én kunde, så tror du at hele businessen er ruinert. Tar du én dag fri, så sørger sjefen i deg for at du får dårlig samvittighet dagen etter. Og du kan høre stemmen i hodet som sier; “dette er ikke bra nok!”

Vil du virkelig være sjefen – sjefe – over deg selv?

Jeg håper ikke det. Jeg håper du vil LEDE deg selv. Være din egen leder. For som lederen i eget liv så har du blikket mot det du egentlig vil. Du vet at alle “feil” du gjør er viktige for å kunne lære. Du gir deg selv det du trenger for å være inspirert og motivert og du vet at din verdi ikke måles i antall arbeidstimer, antall kunder eller antall mennesker på en e-postliste. Som leder i ditt eget liv så tar du i mot alle de positive tilbakemeldingene som kommer din vei, og sender kjærlighet tilbake. Fordi det er det lederen vil – å lede deg, og å lede andre.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}